Прокурор Міжнародного кримінального суду Хан виступив проти створення спецтрибуналу щодо агресії РФ

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, розглядаючи покарання РФ за злочин агресії проти України. Хан наголошує на доцільності фокусуватись для цього на вже існуючих інституціях, а не на створенні нових.

Про це прокурор МКС сказав, виступаючи на Асамблеї держав-учасниць Римського статуту в Гаазі, повідомив колишній заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

“Карім Хан висловився щодо відповідальності за злочин агресії. Він вважає доцільнішим фокусуватись на існуючих інституціях. І вирішувати питання через вдосконалення системи Римського статуту. Альтернативний погляд, над яким варто задуматися” – зазначив Мамедов у своєму Twitter.

Наразі відомо, що Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу для покарання РФ за злочин агресії, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter