Суд у Німеччині виніс вирок 97-річній колишній секретарці концтабору Штутгоф

20 грудня суд у Німеччині оголосив вирок 97-річній секретарці нацистського концтабору Штуттгофа Ірмгард Фурхнер. Її визнано винною у пособництві у 10 505 вбивствах.

Про це повідомляє Sky news.

Суд над колишньою секретаркою коменданта табору Пауля-Вернера Хоппе тривав понад рік. Слідство проти неї було розпочато ще у 2016 році.

Прокуратура Ітцего висунула обвинувачення Ірмгард Фюрхнер у тому, що вонакерівникам табору в систематичних вбивствах єврейських в’язнів, польських партизанів і радянських російських військовополонених, пособництві та підбурюванні до вбивства у понад 10 тисячах випадків, а також у співучасті у замаху на вбивство. Фюрхнер судили за ювенальним законом, оскільки на час роботи в таборі їй було 18 і 19 років.

Суд засудив її до 2 років позбавлення волі умовно.

У звинуваченні йдеться, що жінка “виконувала функції стенографістки та секретаря коменданта табору” з червня 1943 по квітень 1945 року. Фюрхнер судять за ювенальним законом, оскільки на час роботи в таборі їй було 18 і 19 років відповідно.

Сама Фюрхнер стверджує, що ніколи не знала, що в таборі людей труять газом. Фурхнер здебільшого відмовлялася відповідати на запитання під час суду, але у своїй заключній заяві сказала, що шкодує про те, що сталося, та шкодує про те, що вона була там на той час.

Ірмгард Фурхнер у віці 18 років влаштувалася друкаркою в концтабір і пропрацювала там з червня 1943 по квітень 1945 року. У комендатурі вона займалася переважно паперовими справами.

Загалом у Штуттгофі в моторошних умовах загинуло близько 65 тис. осіб, включаючи в’язнів-євреїв, поляків та полонених радянських солдатів. З червня 1944 тисячі людей там убили за допомогою газових камер.

У вересні 2021 року Фурхнер намагалася втекти від правосуддя – 96-річна підозрювана втекла з будинку для літніх людей у містечку Квікборн, де вона жила. Фурхнера затримали в Гамбурзі.