У Росії оголосили у розшук журналіста, керівника Bellingcat Христо Грозєва

Міністерство внутрішніх справ РФ оголосило у федеральний розшук журналіста-розслідувача, керівника міжнародного проєкту Bellingcat Христо Грозева. Його підозрюють у нібито «дискредитації» російських Збройних сил.

Про розшук повідомило російське видання «Медиазона» з посиланням на базу розшуку МВС РФ.

У картці розшуку йдеться про те, що Грозєва розшукують «за статтею КК», але за якою саме – не уточнюється.

В свою чергу російське пропагандистське агентство «РИА Новости» з посиланням на джерела повідомляє, що проти Грозєва порушено справу про поширення фейків про російські Збройні сили за ст. 207.3 КК РФ.

Сам Грозєв заявив, що не знає, на якій підставі ого оголосили в розшук в Росії.

«Я не знаю, на якій підставі Кремль оголосив мене в «розшук», тому наразі не можу коментувати. У певному сенсі це не має значення – роками вони давали зрозуміти, що бояться нашої роботи і не зупиняться ні перед чим, щоб її знищити», – написав журналіст-розслідувач у Twitter.

Христо Грозев – журналіст і керівник проекту Bellingcat, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел. Журналісти Bellingcat неодноразово публікували розслідування про воєнні злочини РФ в Україніпро отруєння Олексія Навального і вбивство Бориса Нємцова, про зрив операції українських спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер» тощо.

25 лютого 2022 року проект Bellingcat було внесено до списку «небажаних» у Росії.

У липні ФСБ обвинуватила Грозєва у допомозі українській розвідці, яка, за версією відомства, планувала викрасти російський військовий літак. Про порушення справи та її кваліфікацію ФСБ не повідомляла. Сам Грозєв говорив, що не брав участі в операції українських спецслужб, а разом із командою Bellingcat готував розслідування про спроби ФСБ і Головного управління розвідки Міноборони України обдурити один одного.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter