В Криму “прокурор” вимагає для обвинувачених з “другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір” позбавлення волі на 13 років

“Державний обвинувач” Олександр Бондарєв запросив від 13 до 13,5 років позбавлення волі для кримських татар з так званої “другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір”: Сервета Газієва, Аліма Карімова, Сейрана Муртази та Ерфана Османова.  

Про це повідомляє рух “Кримська солідарність”.

Зокрема 13 років позбавлення волі “прокурор” вимагає для Джеміля Гафарова, якому 60 років, та на 13,5 років позбавлення волі намагається запроторити за грати 62-річного Сервета Газієва. Обидва обвинувачених страждають від багатьох хронічних і придбаних у укладанні захворювань, але суд системно продовжує арешт, залишаючи політв’язнів у СІЗО.

Джеміль Гафаров мав 3-ту групу інвалідності ще до свого арешту у 2019 році — у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеню та пов’язані із цим хвороби серця. Його адвокат Ріфат Яхін, перебування у слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю.

Джеміль Гафаров. Фото: Кримська солідарність

У лютому 2020 року після огляду в бюро медико-соціальної експертизи Джемілю Гафарову поставили іншу групу інвалідності – другу.

10 червня 2021 року політв’язня екстрено доставили до тюремної лікарні разом із Серветом Газієвим через загострення хвороби нирок і подагри. Проте суд все одно залишив його під вартою – через відеозв’язк із лікарні. За два місяці його повернули назад до СІЗО.

Стан здоров’я політв’язня при цьому лише погіршився. За його словами, ниркова хвороба прогресує, після судових засіданнях він відновлюється 4-5 днів, лежачи в камері, куди практично неможливо викликати фельдшера. Але навіть коли той приходить, то не надає суттєвої медичної допомоги. Гафаров повідомляє, що тримається лише на медикаментах, що йому надсилають родичі і підозрює, що йому вже потрібен діаліз для штучної підтримки нирок.

Сервет Газієв страждає на підвищений артеріальний тиск. Починаючи з травня 2019 року, практично кожне судове засідання з ним відкладалося через необхідність викликати йому швидку допомогу – з 13 травня по 10 червня 2022 року лікарі приїжджали до суду п’ять разів. Найчастіше лікарі кололи йому знеболювальні та виїжджали без рекомендацій госпіталізації. Коли перестали допомагати й анестетики — політв’язню влаштували постільний режим у СІЗО.

Захист звертав увагу суду, що подальше перебування в ув’язненні несе небезпеку для здоров’я пенсіонера і намагався домогтися хоча б домашнього арешту для нього.

28 червня 2022 року у Сервета стався мікроінсульт, у нього паралізувало праву частину обличчя. Лише 2 вересня його відправили до тюремної лікарні. Відомо, що там він зазнав морального та фізичного тиску. Наприкінці вересня у МОТБ-19 Сервета Газієва змушували взяти участь у голосуванні на виборах до Державної Думи РФ. Після відмови на нього напали четверо співробітників лікарні та насильно постригли йому бороду.

Незважаючи на його стан зодоров’я, чоловіка повернули назад до СІЗО. Він знову бере участь у слуханнях у своїй кримінальній справі, куди йому знову доводиться викликати швидку допомогу.

Українські правозахисники прирівнюють ув’язнення політв’язнів з інвалідністю до катувань.

Нагадаємо, що в березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Тоді затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдухта, Тофік Абдухтєв, Тофік Абдухтєв Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров та Раїм Айвазов – окупаційні слідчі обвинувачують в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Трохрір”.