В РФ пенсіонера, який через домашню радіоточку транслював програми про війну, суд запроторив за ґрати на 3 роки

Суд у Вологді (РФ) виніс вирок 61-річному Володимиру Рум’янцеву та засудив його до 3 років позбавлення волі. Пенсіонера визнали винним у розповсюджуванні “фейків” про російську армію через те, що у власній квартирі він облаштував радіоточку, через яку до початку повномасштабного вторгнення транслював музику, а після 24 лютого – подкасти незалежних російських медіа. 

Про це повідомляє “Сєвер.Реалії”.

Рум’янцев створив радіоточку під назвою “Радіо Вован”, щоб, за його власними словами, слухати трансляції під час прогулянок біля будинку ще декілька років тому. Точка транслювала сигнал із його квартири на відстань кількох десятків метрів, але російські силовики не змогли довести, що передачі чоловіка хтось слухав.

До початку повномасштабного вторгнення Рум’янцев ретранслював музику та радіовистави, а після 24 лютого почав ретранслювати політичні передачі заблокованих у Росії медіа, серед яких “Радіо Свобода”.

У квітні до Рум’янцева прийшли з обшуком.

“Вилучили всі передавачі. Тоді його не заарештували, але сказали, щоб він перестав публікувати всі ці опозиційні матеріали. Він сказав, що йому стане соромно, ніби він злякався, якщо він припинить це робити”, – розповідає його адвокат Сергій Тихонов.

Після першого допиту у ФСБ Рум’янцев опублікував на власній сторінці у ВКонтакте текст, стилізований під маркування, що мають наносити на свої пости “іноагенти” у Росії.

“Автору даного повідомлення (матеріалу) глибоко плювати та ср*ти з високого дзвону на Роскомнагляд, і (або) мєнтів, і (або) прокуратуру, і (або) інші російські органи влади… Автор знає про адміністративну відповідальність за законами РФ і не вважає за можливе виконувати ці ідіотські і (або) злочинні закони, що не відповідають міжнародному праву та здоровому глузду”, – написав він.

На сторінці у соцмережі силовики знайшли й інші дописи Рум’янцева, зокрема про вбивства українців росіянами у Бучі та Маріуполі.

У показах Рум’янцев чітко зазначив, що “вкрай негативно” ставиться до чинної російської влади.

“Я вкрай негативно ставлюся до чинної влади РФ і, зокрема, до президента Путіна В. В. Вважаю, що він дуже довго при владі, став неадекватним і живе не в реальному світі, а ілюзіями. Найголовніше неадекватне рішення – вторгнення російських військ на територію України. Вважаю, що в Україні триває справжня війна, до вторгнення РФ там ніхто нікого не вбивав, все було спокійно”, – зачитав прокурор слова росіянина у суді.

Прокуратура просила для пенсіонера шість років, бо він “неблагонадійний”. Таким його розцінили, адже Рум’янцев ходив на акції на підтримку політика Олексія Навального, а також двічі сплачував штраф за “дискредитацію армії” на загальну суму 60 тисяч рублів.

У підсумку судді відправили росіянина на три роки до в’язниці. Відповідно до вироку, один день в ізоляторі, в якому Рум’янцев перебуває з літа, зарахують як два дні в колонії. Таким чином, термін у росіянина закінчиться наприкінці 2024-го.

Його захист має намір оскаржити вирок.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter