“Вб’ємо твою сім’ю”: Рустем Османов, засуджений у Криму до 6 років, розповів, як ФСБ вибивали свідчення

Рустем Османов, якого у серпні 2022 року окупаційний “суд” в Криму засудив  за нібито “участь в кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджихана” до 6 років позбавлення волі, розповів, як співробітники ФСБ тортурами та погрозами змусили підписати свідчення проти себе.

Про це пише Кримська правозахисна група.

У листі Османова, яке є у правозахисників, йдеться, що 15 квітня 2022 року Османова з його дому у Каланчаку Херсонської області викрали 12 російських військових, озброєних автоматами:

“Побили мене, повалили на підлогу, одягнули наручники та мішок на голову, завантажили у вантажний автомобіль. Там мене продовжували бити. Потім привезли, як я зрозумів згодом, до кордону з Кримом”.

За словами Османова, на кордоні його завели у вагончик, де погрозами змусили дати неправдиві свідчення.

“Я відмовився, але вони почали погрожувати моїй родині, дружині. Сказали, що якщо не скажу того, що їм потрібно, вони вб’ють мене та мою сім’ю. Злякавшись за життя своїх рідних, я вимушено обмовив себе”, – розповів чоловік.

Після цього його з мішком на голові та у наручниках привезли до будівлі ФСБ окупованого Сімферополя:

“Мене там били, застосовували електричний струм, користуючись моєю безпорадністю. Під загрозою вбивства змусили мене підписати потрібні свідчення, після чого направили до спецблоку СІЗО№1. Під страхом за життя своїх родичів і своє я був змушений приховувати правдиву інформацію”.

У листі Османов просить українську владу повернути його на Батьківщину, а також надати допомогу його родині.

За даними правозахисників, наразі Османова вивезли до колонії у російському місті Ульяновськ.

Нагадаємо, 22-річного кримчанина Рустема Османова ФСБ  затримала у квітні 2022 року, коли він повертався на півострів з материкової України, на автомобільному пункті пропуску “Армянськ”. Згодом його звинуватили у нібито участі у батальйоні імені Номана Челебіджихана.

У серпні 2022 року “Білогірський районний суд Республіки Крим” засудив Рустема Османова до 6 років позбавлення волі.