Єврокомісія очікує, що парламент України внесе зміни до закону про Конституційний суд

Конституційний суд України

Європейська комісія ЄС очікує, що Україна змінить закон про Конституційний суд відповідно до нових висновків Венеційської комісії.

Про це заявила речниця ЄК Ана Пізонеро, пише Суспільне.

За її словами, ЄК очікує, що Україна врахує рекомендації Венеційської комісії від 19 грудня і збільшить до семи кількість членів у Консультаційній групі експертів (КГЕ), яка перевіряє кандидатів у КСУ на доброчесність.

«Додатковий член має бути за міжнародною квотою для запобігання патової ситуації в ухваленні рішень», – сказала вона.

Пізонеро додала, що закон є ключовим для призначення до КСУ суддів із найвищими доброчесністю та професіоналізмом.

За її словами, Єврокомісія уважно стежитиме за процесом, а прогрес у судовій реформі – життєво важливий для зміцнення стійкості України.

  • Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7662 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах». Закон, серед іншого, передбачає створення Дорадчої групи (ДГЕ), до якої входитиме шестеро експертів. Це буде відбірна комісія, яка перевірятиме кандидатів на посади суддів КСУ.
  • Венеціанська комісія за результатом аналізу законопроєктом №7662 максимально чітко дала зрозуміти, що у складі ДГЕ має бути сьомий член. І його необхідно призначити за квотою незалежних міжнародних експертів.
  • Тобто, приймаючи законопроєкт у редакції, яка передбачає лише шість членів Дорадчої групи, Верховна Рада проігнорувала рекомендації ключових міжнародних партнерів України. І це при тому, що реформа відбору суддів Конституційного суду України (КСУ) є найголовнішою серед семи пунктів, пов’язаних з отриманням Україною статусу кандидата і відкриттям переговорів про вступ до ЄС.