Прокуратура виявила 54 катівні росіян на деокупованих територіях

Катівня російських окупантів. Ізюм.

Прокуратура відкрила 5079 кримінальних проваджень за фактами катувань та тортур, скоєних росіянами проти громадян України віж початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року.  Також розслідується 855 справ по воєнних злочинах проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Про це повідомляє Центр прав людини ZMINA з посиланням на дані, надані Офісом генерального прокурора.

Офіс генпрокурора повідомив, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 5079 кримінальних правопорушень за фактами катувань, заподіяння тілесних ушкоджень або іншого нелюдського поводження внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

На деокупованих територіях України після відступу росіян виявлено 54 місця жорстокого поводження з населенням, так званих катівень, зазначають в ОГП.

Наразі здійснюється досудове розслідування у 855 кримінальних провадженнях по воєнних злочинах проти дітей, пов’язаних зі збройною агресією РФ проти України, у тому числі 10 – за фактами сексуального насильства. Усього органами прокуратури розслідується 2415 проваджень по злочинах, вчинених стосовно дітей та у сфері охорони дитинства.

Станом на 19 грудня в ЄРДР зареєстровано 54 607 злочинів, пов’язаних з агресією РФ, серед них 52 879 за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України), повідомляється у листі Офісу генерального прокурора.

Нагадаємо:

  • Служба безпеки України виявила чергову катівню росіян у звільненому після тимчасової окупації Святогірську Донецької області. Катівня була облаштована в пансіонаті відпочинку неподалік від Святогірської Лаври.
  • Українські правоохоронці виявили у Харківській області  25 катівень, які облаштували росіські військові під час окупації частни території. Там вони утримували та катували українців.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter