Зеленський підписав закон про відбір суддів Конституційного суду, який суперечить рекомендаціям Венеційської комісії

Конституційний суд України

Президент України Володимир Зеленський підписав нещодавно ухвалений Верховною Радою законопроєкт №7662 про зміни до порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду. Підписаний законопроєкт суперечить висновку Венеційської комісії. 

Про це йдеться в картці законопроєкту №7662 на сайті парламенту.

Документ з підписом президента повернуто до Верховної Ради 20 грудня.

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7662 про “удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду”. Раніше експерти у сфери судової реформи попереджали, що законопроєкт у цій редакції може зробити Конституційний суд підконтрольним владі.

19 грудня Венеційська комісія підготовила новий висновок щодо законопроєкту в №7662, рекомендувавши змінити його у тій редакції, за яку висловлюються громадські експерти у сфері судової реформи.

У висновку вказують, що в Дорадчу групу експертів (ДГЕ), яка перевірятиме кандидатів у КСУ, необхідно включити ще одного, сьомого, члена з-поміж незалежних міжнародних експертів. Крім того, рішення ДГЕ мають бути обов’язковими до виконання, тобто кандидат, який не пройшов перевірку, не може за жодних обставин бути призначеним суддею КСУ.

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт наразі передбачає шестеро членів ДГЕ, з яких троє є незалежними експертами, а решта призначаються президентом, Верховною Радою і З’їздом суддів, при чому без голосу останніх жодне рішення ухвалити неможливо. Громадські експерти зауважують, що 7-й незалежний експерт дозволив би нівелювати політичний вплив на комісію.

Законопроєкт щодо КСУ – один з тих, від яких залежить подальший рух України до членства у ЄС.