Журналістка Ірина Данилович заявила у “суді” про тортури ФСБ

Журналістка та громадська активістка Ірина Данилович, яку в окупованому Криму “судять” за сфальшованою справою про нібито “зберігання вибухового пристрою”, дала покази та заявила, що співробітники ФСБ під час незаконного затримання застосовували до неї силу: били та намагались задушити. 

Про це Данилович заявила у ході чергового засідання “Феодосійського міського суду”, пише Кримський процес.

У своїх свідченнях Ірина Данилович повідомила “суд”, що була викрадена на зупинці в Коктебелі співробітниками ФСБ вранці 29 квітня. Вона зазначила, що ані цього дня, ані протягом наступного тижня ніхто не звинувачував її у зберіганні вибухового пристрою — весь цей час її допитували про зв’язки з українськими спецслужбами. Допити супроводжувалися як психологічним тиском, а й застосуванням тортур. За словами Даниловича, її били і душили, а також за обов’язком не виводили до туалету.

Весь цей час її утримували у підвалі будівлі Головного управління ФСБ у Криму у важких антисанітарних умовах. Через тиждень їй пообіцяли, що її буде звільнено, коли під відеозапис повідомить, що не має претензій до силовиків і підпише необхідні документи. Вона спробувала прочитати документи, але співробітник, який брав участь у її викраденні, пообіцяв вивезти її до лісу та вбити. Не сумніваючись у реальності загрози, вона підписала всі документи, включно з порожніми бланками. Потім їй повідомили, що її затримали за підозрою у зберіганні вибухового пристрою.

Крім показів Ірини Данилович під час засідання було переглянуто відео з камери спостереження. На відео жінку, схожу на Ірину Данилочич, кілька людей силою закидають у салон машини. При цьому один із цих людей пред’являє якесь посвідчення водієві таксі, який став свідком подій, і той поспішно їде з місця злочину. Після перегляду відео, суддя Наталія Кулинська розглянула клопотання про залучення відомостей про місце служби свідка Костянтина Високогляду, який раніше давав свідчення як «представник громадськості» та стверджував, що є самозайнятим. Однак надалі виявилося, що він є співробітником поліції та обіймає посаду заступника начальника відділу з міграції ОМВС Росії у Бахчисарайському районі. Також було розглянуто клопотання про виключення цілого переліку доказів,

Захист журналістки заявив відвід “судді” Наталі Кулінської, наголосивши, що побачив в її діях 10 епізодів неправомірних або необґрунтованих дій. Зокрема, у клопотанніадвокат звернув увагу на неправомірні дії щодо оголошення показань свідків, що не з’явилися, відмова у допиті 15 свідків захисту, відмова у дослідженні речових доказів, бездіяльність суду при відмові свідка давати свідчення, відмова досліджувати записи, якими користуватися час надання свідчень, залучення за клопотанням прокурора до матеріалів справи ніким не засвідчених документів. Також до необґрунтованих дій було віднесено зняття питань одному зі свідків звинувачення та інтерес до питання судимості свідка, який виступав за клопотанням захисту.

Наступне засідання призначене на 27 грудня. Судом на цей день заплановано дебати сторін, хоча формально судове слідство ще не закінчено.

Нагадаємо:

  • 29 квітня в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу.
  • Ірина Данилович розповіла про побиття та тиск з боку ФСБ: «Я вважаю, що це затримання було схоже на викрадення, а не затримання. Мені не було надано жодних документів, що дозволяють це. Після того, як мене привезли до будівлі ФСБ Сімферополя, я повністю пройшла особистий огляд, записаний на камеру співробітниками ФСБ. При цьому у мене не було виявлено жодних вибухових речовин і в моєму чохлі лежали вічка, і це все було зафіксовано на камеру. Співробітники ФСБ віддали мені сумку з моїми речами, але за три дні вони її знову забрали. Висунули мені ці звинувачення тільки в ніч з 6 на 7 число, до цього жодних вибухових речовин у мене не було. Вибухові речовини виникли тільки після того, як вони забрали у мене сумку, я досі їх навіть не бачила, мені ніхто не показав, нічого не показав. Усі ці 8 днів я перебувала у підвалі ФСБ під незмінним психологічним тиском. Тому я вважаю, що це звинувачення вигадане та сфальсифіковане», — заявляла активістка.