Чотирьом членам правозахисного центру “Вясна” в Білорусі загрожує від 7 до 12 років тюрми за нібито “фінансування антиурядових протестів”

У Мінську відбулось чергове засідання у суді над членами правозахисного центру “Вясна”. Голову Алєсея Беляцького, його заступником Валентина Стефановича і координатора “вільних виборів” Володимира Лабковича, а також Дмитра Соловйова звинувачують у фінансуванні антиурядових протестів та контрабанді грошей, їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Троє обвинувачених Стефанович, Лабкович та Беляцький перебувають під вартою з 14 липня 2021 року, Дмитро Соловйов знаходиться за кордоном, його судять заочно.

У правозахисному центрі “Вясна” вважають звинувачення політично мотивованими, а Беляцького та інших фігурантів справи політичними в’язнями.

Матеріали справи займають 283 томи по 300 сторінок. Це рекордна за обсягом політична справа в Білорусі.

Під час судового засідання правозахисники подали клопотання, щоб процес вели білоруською мовою і щоб із них зняли наручники, оскільки це принижує їхню гідність. Суддя відмовилася задовольнити перше клопотання. Сказала, що в Білорусі дві державні мови. Проте вона дозволила їм продовжувати говорити в суді білоруською. Друге клопотання правозахисників не розглянули.

Також суд не задовольнив клопотання про звільнення Алеся Беляцького з-під варти. Адвокати просили про це, бо Беляцький має серцево-судинне захворювання. Суд як причину відмови назвав те, що правозахиснику інкримінують статтю з категорії тяжких, а він може втекти за кордон.

Цьогоріч Алесь Беляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація “Меморіал”.