Двоє кримських “суддів” отримали 12 та 13 років тюрми за державну зраду

"Арбітражний суд Республіки Крим", Сімферополь. Фото: Яндекс

Двох колишніх українських суддів, які з початку окупації Росією Криму зрадили присязі та перейшли на бік ворога в Україні засуджено до 12 та 13 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

За інформацією Бюро судової інформації, засуджені – Марина Білоус, “суддя” незаконного “Арбітражного суду Республіки Крим” та Тетяна Дядя, “суддя” так званого “Нахімовського районного суду” Севастополя.

“Служителі російської «феміди» безпосередньо сприяли становленню та зміцненню окупаційних судових органів на півострові. Своїми діями та рішеннями надавали допомогу представникам держави-окупанта у переході судової системи України, що діяла в Криму на відправлення правосуддя за законодавством РФ”, – повідомили в прокуратурі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2022 року прокуратура Автономної Руспубліки Крим скерувала до суду нові обвинувальні акти проти 11 “суддів” Криму, які у 2014 році напочатку окупації півострова зрадили присязі та перейшли працювати до незаконно створених Росією “судових органів”.
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.