НАБУ і САП повідомили ексголові Нафтогазу Андрію Коболеву про підозру у заволодінніпонад 229 млн грн премії

Національне агенство з питань запобігання корупції та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому голові правління “Нафтогаз України” Андрію Коболеву. Його підозрюють в заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн.

В пресслужбі НАБУ повідомляють: за даними слідства, підозрюваний в травні 2018 року нібито всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр.

“Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн. Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром)”, – додали в пресслужбі.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі додали, що Коболєв у 2018 році, зловживаючи своїм службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою Компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей.

“Пізніше посадовець підготував зміни та доповнення до Подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів США. При цьому голова правління свідомо приховав від членів Комітету з призначень та винагород і Наглядової ради Компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік. У результаті Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій”, – заявили в прокуратурі.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

2018 року Андрій Коболєв отримав премію в $7,9 млн (і перевів їх мамі в Америку), а комерційний директор компанії Юрій Вітренко – $ 6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з “Газпромом” за транзитним контрактом.

Загальний обсяг премій менеджменту “Нафтогазу” в кількості 41 людина затверджено на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США) у 46,3 млн доларів.

Державна аудиторська служба стверджувала, що Коболєву сплатили 228 млн грн премії у порушення поставни уряду. Однак “Нафтогаз” звернувся до суду з проханням визнати протиправним і скасувати цю вимогу.