Незаконний “суд” в Сімферополі заарештував на 2 місяці шістьох кримських татар, затриманих напередодні у Джанкойському районі

«Київський районний суд» Сімферополя заарештував на два місяці – до 24 березня – кримських татар Екрема Кроша, Айдера Асанова, Рефата Сейдаметова, Османа Абдуразакова, Лемана Зекір’яєва та Халіла Мамбетова, які 24 січня були затримані у Джанкойському районі. ФСБ заявила, що вони нібито були учасниками осередку організації «Хізб-ут-Тахрір», яка заборонена в Росії.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

За інформацією активістів, усім шістьом затриманим «суд» обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 24 березня 2023 року.

«Це рішення ми вважаємо незаконним. Оскільки ті підстави, які прописані, голослівні, матеріалами справи вони не підтверджені. Мій підзахисний, Халіл Мамбетов 1955 року народження, він пенсіонер і в нього вдома онкохвора дружина, за якою він здійснює щоденний догляд, живуть вони лише вдвох. Ми надали всі документи, надали документи на домоволодіння, що він є власником свого будинку, постійно там проживає і просили пом’якшити рішення на домашній арешт. Але суд нас не почув і обрав для нього запобіжний захід утримання під вартою», – розповів «Кримській солідарності» адвокат Сіяр Паніч.

Як раніше повідомляло Бюро судової інформації, кримчан, які зібралися біля «Київського районного суду» Сімферополя, аби підтримати затриманих кримських татар. До будівлі «суду» під’їхав автозак Росгвардії, два тоновані автобуси, наряд російської поліції після чого почалися масові затримання. В результаті було затримано 34 особи, яких доставили до «Центрального», «Київського» та «Залізничного» відділів поліції Сімферополя.

Нагадаємо, 24 січня о 4 години ранку співробітники ФСБ провели обшуки у шести будинках кримських татар у Джанкойському районі. Їх затримали та відвезли до «кримського управління ФСБ» у Сімферополі. Після слідчих дій шістьох кримських татар: Екрема Кроша, Айдера Асанова, Рефата Сейдаметова, Османа Абдуразакова, Лемана Зекір’яєва та Халіла Мамбетова доставили до ФСБ та звинуватили у “зв’язках з Україною”.