Окупаційний “суд” в Криму продовжив арешт волонтеру, екскомандиру корабля ВМСУ «Славутич» Олексію Кисельову

Олексій Кисельов Фото: IPC-Генічеськ

«Джанкойський районний суд» продовжив термін арешту волонтерута цивільному активісту, екскомандиру корабля ВМСУ «Славутич» Олексію Кисельову, якого ФСБ обвинувачує в нібито організації «морської блокади Криму» та участі у  «батальйоні ім. Номана Челебіджіхана». Кисельов пробуде під вартою до 18 березня 2023 року.

Про це повідомляє видання «Кримський процес».

«Суд» оглянув відеофайли з матеріалів справи та заслухав коментарі підсудного щодо переглянутих відеозображень. Зокрема, було досліджено відео інтерв’ю про «морську блокаду» від такого собі Ернеста Аблязімова. На думку підсудного та адвоката, саме ця людина виступала у «суді» як «засекречений свідок» під псевдонімом Петров. Захист після перегляду цього відео звернув увагу «суду» на очевидні розбіжності свідчень, які дав «засекречений свідок» під псевдонімом Петров із його ж інтерв’ю під своїм прізвищем. Крім того, адвокат Олексій Ладін підкреслив, що низка висловлювань Аблязімова мають брехливий характер і спростовуються свідченнями в «суді» свідка обвинувачення Сергія Гудима», – йдеться у повідомленні.

Також під час засідання було вивчено письмові матеріали справи, серед яких був «бойовий розклад добровольчого батальйону».

«На запитання, звідки в нього були ці документи і для яких цілей він їх зберігав, Олексій Кисельов пояснив, що не знає, звідки взялися ці папери. На репліку «суду», що їх знайдено під час обшуку, підсудний пояснив, що після довгого побиття співробітниками ФСБ спочатку в Генічеську, а потім у Сімферополі, він підписав усі документи, щоб його перестали катувати», – пише «Кримський процес».

У зв’язку з цим «суд» задовольнив клопотання захисту про витребування інформації про результати процесуальної перевірки дій співробітників ФСБ, як у слідчого, який виділив цей матеріал в окреме провадження, так і у військовій прокуратурі, куди були передані дані матеріали. Також «суд» не став відмовляти у допиті свідків сторони захисту, якщо адвокат зможе забезпечити їхню явку.

Наступне засідання призначене на 26 січня 2023 року.

Нагадаємо, Олексія Кисельова викрали в окупованому Генічеську наприкінці липня 2022 року. Протягом 5 діб його катували і били струмом в професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де зараз базується підрозділ Росгвардії. Після передали ФСБ на адммінмежі з Кримом.

ФСБ фальсифікує проти Кисельова кримінальну справу і обвинувачує у підготовці «морської блокади півострова», яка полягала у фантастичній операції з перекриття  Керченської протоки засобами для вилову мідій, а також в участі у неіснуючому батальйоні ім.Номана Челебіджихана.

29 липня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував його на два місяці. 23 вересня арешт продовжили до 27 листопада.

Після застосованих російськими силовиками тортур і відсутності бодай елементарної медичної допомоги стан здоров’я Олексія Кисельова, який утримується в СІЗО Сімферполя, значно погіршився. Він потребує госпіталізації. Щоб домогтися належної йому медичної допомоги, Кисельов був змушений оголошувати голодування.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter