ООН вимушено розформувала місію щодо розслідування теракту в Оленівці

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію щодо розслідуванняна території колишньої виправної колонії в Оленівці, під час якого загинули українські військовослужбовці. Місія розформована через те, що ООН не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу.

Про це повідомив офіційний представник Генсека ООН Стефан Дюжаррік.

“Генеральний секретар ухвалив рішення розформувати місію щодо встановлення фактів щодо інцидентів 29 липня 2022 року в Оленівці через відсутність умов для направлення місії на місце події. У нас була політична угода, але для такої складної та делікатної й небезпечної місії в зоні бойових дій нам необхідні чіткі гарантії безпеки та доступу від обох сторін. Ми не відчули, що отримали їх, і не відчули, що була можливість отримання таких гарантій у майбутньому”, – сказав він.

Водночас Дюжаррік не уточнив, яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій.

Насамкінець він зауважив, що місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи.

“Щойно ми відчуємо, що є необхідні гарантії безпеки, й ми можемо туди вирушити, місія буде відновлена”, – зазначив він.

Як повідомлялося, 29 липня війська рф здійснили артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці. Щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються, і заявами, що колонію обстріляли ЗСУ, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

Правозахисники заявили, що загибель кількох десятків українських військовополонених на території Оленівської виправної колонії №120 сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

Саме в колонії, що розташована в окупованій Оленівці, утримуються українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», у тому числі бійці полку Нацгвардії «Азов» і 36-бригади морської піхоти ВМСУ, які в травні вийшли з території заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter