Посли G7 та ЄС передали свої рекомендації стосовно судової реформи Офісу президента

Керівники й представники посольств країн “Великої сімки” та Європейського Союзу в Україні передали офісу президента рекомендації щодо подальших кроків у судовій реформі.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Рекомендації міжнародних партнерів стосуються продовження реформи з урахуванням розблокування роботи Вищої ради правосуддя та перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

“Особливо приємно бачити єдність наших із вами думок щодо вдосконалення роботи Верховного Суду, реформи Державної судової адміністрації”, – заявив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Наступним кроком після оновлення ВРП він назвав формування служби дисциплінарних інспекторів. “І тут потрібно подумати, як рухатися в цьому напрямку. Тому що фактично нам все треба починати з нуля, часу небагато, і потрібно або вносити зміни до законодавства, щоб пришвидшити чи оптимізувати процедури добору дисциплінарних інспекторів, або запропонувати інший шлях”, – додав заступник керівника ОП.

Посли G7 висловили надію, що Україна здійснить подальший прогрес у судовій реформі та привітали обрання всіх восьми членів ВРП.

Офіс президента також навів думки послів Японії і Сполучених Штатів Америки щодо судової реформи в нашій державі.

“Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда, який головує у групі послів G7 із початку 2023 року, наголосив на важливості того, що судова реформа є пріоритетом для дипломатичних представників країн “Великої сімки” і для української влади. Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що судова реформа, яка вимагає багато зусиль, є важливою гарантією безпеки інвестицій. Реформа має полягати не в переміщенні людей із посад, а у створенні міцних ефективних інституцій”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, повне перезавантаження ключових судових органів – Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфкомісії суддів – є одним із важливих внутрішніх фронтів у 2023 році.