“Прокуратура” вимагає ув’язники незрячого кримського політв’язня Сізікова на 18 років

Південний окружний військовий суд перейшов до дебатів у справі  Олександра Сізікова, Аліма Суф’янова і Сейрана Хайредінова, обвинувачених у “справі Хізб ут-Тахрір”. “Прокурор” Сергій Айдінов вимагає присудити 18 років ув’язнення для незрячого мусульманина Олександра Сізікова та по 14 років для Аліма Суф’янова і Сейрана Хайредінова.

Про це повідомлє “Кримська солідарність”.

До дебатів суд перейшов без участі захисника Тараса Омельченка: його не було на засіданні через хворобу, і він не зміг передати свої доповнення до судового слідства.

“Прокурор” запросив 18 років позбавлення волі для Олександра Сізікова в колонії суворого режиму з першими п’ятьма роками у в’язниці та роком обмеження волі пересування.

Аліму Суф’янову та Сейрану Хайрединіву обвинувач попросив суд призначити по 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з чотирма роками у в’язниці та роком обмеження волі.

У дебатах прокурор послався на те, що ноутбук Сізікова мав програми, якими він керував за допомогою голосу. Насправді ж, як зауважують у “Кримській солідарності”, підсудний користувався технікою за допомогою інших людей: на минулому засіданні він стверджував, що ноутбуком їм допомагав користуватися Костянтин Тумаревич. Цю людину захист вважає прихованим свідком ФСБ у багатьох справах “Хізб ут-Тахрір”. Їхнє спілкування відбувалось у 2015 році – Тумаревич активно та вільно користувався комп’ютером Сізікова якраз у момент спостереження за ним з боку спецслужб.

Також захисниця Ліля Гемеджи повідомила, що суд дозволив “прокурору” долучити посвідчення експертів слідства як показник їхньої кваліфікації, незважаючи на те що його стадія подання доказів уже минула. Суд відмовив стороні захисту в клопотанні про призначення повторної фонографічної експертизи через відсутність доказів кваліфікації фахівців.

Наступне судове засідання відбудеться 1 лютого. Відомо, що захисники Гемеджи та Омельченко не зможуть узяти в ньому участь через зайнятість в інших процесах. Суд відкладати слухання не став.

На попередньому судовому засіданні в цій кримінальній справі правозахисники виявили суперечності аудіозаписів та стенограм.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року кількість мешканців Криму, позбавлених волі у «справі кримських мусульман», склала щонайменше 88 осіб.