Проти кримчан, які відмовились служити в армії РФ, відкрили щонайменше 429 кримінальних справ

Станом на 30 грудня 2022 року правозахисники зафіксували щонайменше 429 кримінальних справ за ст. 328 КК РФ у Криму (Ухилення від служби у Збройних силах РФ), переданих до «судів» на окупованому півострові.

Про це йдеться у дослідженні Кримської правозахисної групи «Огляд ситуації з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2022 рік».

Зокрема зафіксовано:

  • 307 обвинувальних вироків в «судах» першої інстанції, з них 86 ухвалено вже після 24 лютого 2022 року;
  • 33 рішення апеляційних «судів» про залишення вироків чинними;
  • 22 рішення про повернення справи слідчому чи продовження розгляду справ.

Окрім цього, серед цих справ — 67 рішень про припинення кримінальних справ проти кримчан.

Як зауважують правозахисники, припинення справи не звільняє цих людей від примусового призову до збройних сил армії-окупанта.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

Володимир Путін доручив створити ресурс із даними росіян, які перебувають або мають стати на військовий облік, попри раніше оголошене завершення «часткової» мобілізації в РФ. Наприкінці жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів Путіну, що мобілізаційні заходи завершено. При цьому указ про завершення мобілізації так і не було підписано. У Путіна заявили, що окремий указ не потрібен.

За інформацією ГУР Міноборони України, Росія намагається створити збройні сили чисельністю 2 мільйони осіб. Російська влада найближчими тижнями оголосить проведення чергової хвилі мобілізації.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.