“Путін бреше нам 20 років”: В РФ розпочався суд над художницею, яка міняла цінники у магазині на заклики до миру

В Росії розпочався судовий процес над Сашею Скочиленко, російською художницею та музиканткою, яку звинувачують у “публічному поширенні неправдивої інформації про Збройні сили РФ з мотивів політичної ненависті”. Вона міняла цінники на товарах у магазині Пітербурга на заклики до припинення війни в України. 

Саша Скочиленко не визнає себе винною, про це вона заявила в суді 20 січня, пишуть Север.Реалии.

“У моїх діях відсутня склад злочину, передбаченого статтею 207.3 КК РФ, оскільки цей злочин може бути скоєно тільки з прямим наміром і передбачає поширення недостовірних повідомлень, явно неправдивої інформації про Збройні сили РФ. Як я вже повідомляла у своєму ставленні до пред’явленого звинувачення, я не заперечую обставин, що входять до об’єктивної сторони звинувачення і повністю підтверджую їх у тому вигляді, в якому вони викладені у звинуваченні. Дійсно, 30 березня 2022 року я розповсюдила – тобто вклала у цінноутримувачі – п’ять вкладишів, що імітують стандартні цінники, на яких містилися п’ять текстів, які відповідають змісту, зазначеним у обвинувальному висновку. На цьому опис об’єктивної сторони злочину я хочу завершити та перейти до ретельного опису суб’єктивної сторони”, – сказала Скочиленко.

Нагадаємо, Олександра Скочиленко була затримана російськими силовиками 11 квітня Вона не заперечує, що замінила цінники в магазині на Василівському острові на стікери з написами:

  • “Російська армія розбомбила худу школу в Маріуполі. Близько 400 осіб ховалися в ній від обстрілів”;
  • “Російських терміновиків відправляють в Україну. Ціна цієї війни – життя наших дітей”;
  • “Зупиніть війну! У перші три дні загинули 4300 російських солдатів. Чому про це мовчать на телебаченні?”;
  • “Путін бреше нам з екранів телевізорів 20 років. Підсумок цієї брехні — наша готовність виправдати війну та безглузді смерті”;
  • “Мій прадід брав участь у Великій Вітчизняній 4 роки не для того, щоб Росія стала фашистською державою і напала на Україну”.

Після затримання Скочиленко відправили до СІЗО. Правозахисна організація Amnesty International визнала петербурзьку художницю в’язнем совісті.