Російські окупанти утримують в місцях несвободи з політичних мотивів щонайменше 149 громадян України

Станом на кінець 2022 року щонайменше 149 громадян України перебували у місцях несвободи у рамках політично мотивованого переслідування.

Про це йдеться у дослідженні Кримської правозахисної групи.

“Задля політично вмотивованого переслідування окупаційна влада продовжила застосовувати практику фабрикації кримінальних справ за «терористичними» та «екстремістськими» статтями, статтями про незаконні збройні формування, диверсію, шпигунство та незаконне зберігання зброї чи вибухових речовин. Окрім цього, 4 березня президент РФ В. Путін підписав закон, що передбачає кримінальну відповідальність за так звані «фейки» про дії російської армії в Україні. Закон доповнив Кримінальний кодекс РФ статтею 207.3 і запровадив покарання за поширення «свідомо неправдивої інформації про використання збройних сил РФ» від штрафу до позбавлення волі строком до п’ятнадцяти років”, – повідомляє КПГ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.