Росіяни утримують в СІЗО Сімферополя близько 200 українців, викрадених з півдня України під час окупації

СІЗО Сімферополя, окупований Крим Фото: glava.rk.gov.ru

Російська влада утримує щонайменше 200 громадян України, яких окупанти викрали із Херсонської та Запорізької області. Для цього окупанти відкрили нове СІЗО.

Про це розповіла голова правління “Кримської правозахисної групи” Ольга Скрипник в етері Еспресо.

За її словами, в травні, відколи РФ окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, російські силовики затримували та вивозили людей до Криму. Щодо деяких порушували сфабриковані кримінальні провадження, а декого досі утримують як заручників.

“Наприкінці року, можливо, раніше росіяни спеціально відкрили додаткове СІЗО. До цього в Сімферополі було тільки одне – №1, куди звозили людей, але після цього вони відкрили ще одне за адресою колонії. І тепер ми маємо два СІЗО”, – повідомила Ольга Скрипник.

Правозахисниця зауважила, що в другому СІЗО утримують депортованих із нещодавно окупованих територій. Серед них – журналісти, активісти, волонтери, учасники АТО та їхні родичі.

“Зараз ми знаємо про кілька сотень таких людей. У СІЗО №2 – щонайменше 110, ще є люди, яких утримують у СІЗО №2. Остаточну цифру сказати складно, тому що Росія відмовляється навіть визнавати деяких людей”, – наголосила правозахисниця.

Так, навесні окупанти викрали активіста з Нової Каховки Сергія Цигіпу. Працівники ФСБ підтверджують, що українця утримують у них, але не визнають, що саме в сімферопольському СІЗО.

“Тому остаточну цифру сказати складно, але мова йде щонайменше про 200 людей. Частину з них починають вивозити з Криму до РФ начебто для продовження судових засідань у їхніх “справах”. Вони мотивують тим, що “слідство” завершене й, оскільки статті терористичні, людей вивозять, наприклад, до Ростова, де мають судити ростовським судом”, – додала голова правління “Кримської правозахисної групи”.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.