Суд арештував майно ексміністра освіти Табачника і його матері на понад 2 мільйони доларів

Дмитро Табачник, колишній міністр освіти і науки України Фото: LB.ua

Вінницький міський суд наклав арешт на майно колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника: нерухомість, земельні ділянки та гроші в іноземній валюті. Табачник підозрюється у державній зраді і переховується в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляють СБУ і пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Загальна сума арештованих активів становить більше ніж 2 млн дол.

СБУ зазначає, що для того, щоб уберегти свої статки від можливої конфіскації на користь держави, Табачник заздалегідь “переписав” їх на своїх родичів. Втім СБУ отримала дозвіл суду на арешт активів ексрегіонала.

Зокрема були арештовані:

  • ½ квартири в історичній частині Києва площею 126 кв. м;
  • житловий будинок площею понад 600 кв. м;
  • 5 земельних ділянок в елітному котеджному містечку поблизу столиці загальною площею майже 1 га;
  • банківський рахунок на 147 тисяч доларів

 

Вінницька обласна прокуратура уточнює, що слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області задовольнив клопотання слідчого СБУ, погодженого з прокурором, про накладення арешту на майно матері Табачника, а саме 7 земельних ділянок у смт Козин Київської області, а також накладено арешт на грошові кошти підозрюваного, які розміщені на рахунку в ПАТ КБ ПриватБанк, у сумі 144 тисяч доларів США.

У листопаді 2022 року Дмитру Табачнику, який очолював Міністерство освіти й науки України за часів Віктора Януковича, було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

За даними слідства, Табачник брав активну участь в організації псевдореферендумів у захоплених районах Херсонської та Запорізької областей. Для цього він особисто консультував місцевих гауляйтерів і готував проєкт доповідної записки на заступника голови уряду РФ щодо забезпечення озброєної охорони “виборчих дільниць”.

Наразі Табачник переховується від правосуддя у тимчасово окупованому Криму.

Як повідомлялося, у липні 2015 року СБУ оголосила в розшук Дмитра Табачника. Йому інкримінувалася ст.191 ч.5 КК України (розкрадання державного майна в особливо великих розмірах). У розділі «розшук» сайту МВС України було зазначено, що Табачника визначено як особу, яка ховається від органів прокуратури, і що він зник 8 червня 2015 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter