Суд дозволив арешт Януковича у справі про розстріл майданівців

Віктор Янукович. Фото: pravda.com.ua

Печерський районний суд Києва надав дозвіл на арешт експрезидента України Віктора Януковича у справі про розстріл протестувальників на Майдані Незалежності.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Дозвіл на арешт екс-президента було надано в кримінальному провадженні за обставинами організації вчинення ним з 18-20 лютого 2014 року в складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також терористичного акту.

“Розслідуванням встановлено, що колишній президент України спільно з головою Служби безпеки, міністром внутрішніх справ, міністром оборони та іншими високопосадовцями правоохоронних органів без законних підстав організували застосування спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів”, – зазначили в прокуратурі.

Зауважується, що такі дії колишнього президента та екс-керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва.

“У тому числі, до заподіяння смерті 67 цивільним особам. Усього постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронця. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень”, – йдеться в повідомленні.

В Офісі генпрокурора зазначили, що досудове розслідування в кримінальному провадженні завершено за спеціальною процедурою – in absentia. Наразі сторони ознайомлюються з матеріалами провадження.