Суд РФ збільшив кримчанину Олегу Приходьку термін ув’язнення за образу працівників ФСБ

Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Ворошиловський районний суд Ростова-на-Дону (РФ) на місяць збільшив термін ув’язнення 65-річному активісту Олегу Приходьку, визнавши його винним у неповазі до суду.  Приходько під час судового процесу нібито образив свідків – працівників ФСБ. 

65-річному кримчанину Олегу Приходько, якого в березні 2021 року суд в Росії засудив до 5 років пзбавлення волі у колонії суворого режиму за нібито підготовку теракту в Саках та виготовленні вибухівки, збільшили строк покарання на місяць.

Як пише видання Ґрати, строк Приходько збільшили одразу після вирокц, втім відомо про це стало тільки тепер.

Під час судового процесу у Південному окружному військовому суді допитали оперуповноваженого ФСБ Володимира Стецика, який був присутній під час обшуку у гаражі. Коли він розповідав, що знайшов там вибухівку, Приходько розлютився і закричав: «Ти п***с, я твою маму в рот **л, мразюка! Сам підкинув мені туди вибухівку! Краще розкажи, як ви закидали ніж мені в гараж, погань!».

Після цього суд видалив Приходька із зали до закінчення допиту свідка.

Другим епізодом став випадок, коли Приходько розлютився під час допиту слідчого ФСБ Івана Романця. Слідчий заявив, що не пам’ятає людину, яка під виглядом лікаря приходила до затриманого Приходька і обманом узяла у нього зразки ДНК, які потім опинилися на вибухівці. «Не було, так? Чому я його пам’ятаю? І пику його жидовірменського виробництва намалював адвокатам? Не пам’ятаєш нічого? А звідки ж ти тоді знаєш, під яким впливом я хотів теракт зробити? Бидло ти кінчене! Тварина!», — вибухнув тоді Приходько.

У листопаді 2021 року справа про неповагу до суду надійшла до Ворошиловський райсуд Ростова-на-Дону. Навесні наступного року суддя Костянтин Задерко визнав винним Приходька у «неповазі до суду, яка виразилася в образі учасників судового розгляду» та призначив йому покарання — 360 годин обов’язкових робіт. Але оскільки Приходько й так відбував покарання у справі щодо підготовки теракту, то до основного терміну додали місяць.

Олег Приходько перебуває зараз у в’язниці Володимирський Централ. Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав його політв’язнем.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими обвинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.
  • В кінці травня 2021 року консул України Тарас Малишевський повідомив, що у Олега Приходька, якого мали етапувати із СІЗО-1 Ростова-на-Дону в колонію суворого режиму для відбування терміну покарання, погіршується стан здоров’я.