Суд в РФ засудив кримського імама до 17 років колонії через розмову про Іслам

Південний окружний військовий суд виніс обвинувальний вирок кримському імаму Раїфу Февзієву. Його засуджено до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму у справі «Хізб ут-Тахрір». 

Про це повідомляє Кримська солідарність.

На оголошення вироку Раїф Февзієв прийшов у білій футболці з написом «Наш народ не терористи». З останнім словом Раїф Февзієв так і не виступив, вважаючи, що суд дав йому час на підготовку лише до дебатів. «Справедливим рішенням я вважаю відпустити мене із зали суду. Все», – завершив свій виступ імам.

«Вбивцям такі терміни не дають. За 70-хвилинну розмову про Іслам сьогодні людині дали 17 років», — прокоментував вирок адвокат Едем Семедляєв.

Кримськотатарського імама суд визнав “винним у терористичній діяльності”.

Нагадаємо, російські силовики прийшли з обшуком до будинку Раїфа Февзієва у селі Строгонівка Сімферопольського району 17 серпня 2021 року. Після завершення слідчих дій імама заарештували.

Через ув’язнення, погані умови харчування та відсутність медичної допомоги у політв’язня у слідчому ізоляторі розвинулися нові захворювання. За рік перебування під арештом у імама з’явилися проблеми з тиском, із серцево-судинною системою, із підшлунковою системою, ШКТ, а також нервовою системою. Належної медичної допомоги йому не надавали — лікарі призначали антибіотики, не проводячи при цьому базового огляду пацієнта. Потрібні ліки сім’я відправляла сама.

Основні свідчення проти Фезієва зазвичай цієї категорії справ дали секретні свідки. Один із них — під псевдонімом «Ісмаїлів» обмовив імама, вказавши, що він планував повалити владу.

Адвокат Едем Семедляєв висловлював думку, що під псевдонімом «Ісмаїлів» у справі виступали різні люди.

Раїф Февзієв – імам (релігійний діяч), який закінчив медресе, кримськотатарський активіст, багатодітний батько.