Суддя з Київщини, який “забув” задекларувати квартиру в столиці, предстане перед судом

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт проти судді одного з районних судів Київської області. За даними слідства, він не вказав у щорічній декларації майно, яке знаходиться у власності членів його родини, на понад 5 мільйонів гривень. 

Як повідомили в пресслужбі САП, служитель Феміди у щорічній декларації за 2020 рік не вказав квартиру в Києві вартістю понад 4,6 млн грн та два паркомісця загальною вартістю майже 430 тис. грн, які перебували у користуванні його та членів родини.

“Таким чином, подані у щорічній декларації відомості відрізняються від достовірних на загальну суму 5,058 млн грн, що більше ніж у 500 разів перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб. 19.01.2023 судді повідомлено про підозру та вже 23.01.2023 обвинувальний акт скеровано до ВАКС для розгляду по суті”, – зазначили в прокуратурі.

Судді інкримінують умисне завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України “Про запобігання корупції”.

За даними Бюро судової інформації, мова йде про суддю Василівського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля. Він вже не вперше притягається до відповідальності за внесення недостовірних даних у декларацію. Раніше детективи Національного антикорупційного бюро встановили, що він через через свою тещу став власником квартири на 142 кв.м. в столичному житловому комплексі “Ізумрудний”. При цьому слідством було встановлено, що офіційні доходи служителя феміди не дозволили би придбати коштовну нерухомість. Торік  суд стягнув з Ковбеля 3 мільйона 600 тисяч грн як частину вартості квартири за майже 5 мільйонів.