Суддю Брагіну, яка не подавала декларації через нібито релігійні переконання, оштрафували та заборонили обіймати низку посад

Суддю Київського адміністративного суду Олександру Брагіну, яка відмовлялася подавати електронні декларації нібито через “релігійні переконання”, визнано винною в умисному недекларуванні майна. 

13 січня Вищий антикорупційний суд оголосив вирок. Судді призначено покарання у вигляді штрафу у розмірі 51 000 грн з позбавленням на один рік права обіймати посади, за якими передбачено обовʼязок подавати декларацію, окрім виборних посад.

Нагадаємо, у 2020 році суддя Київського адміністративного суду Олександра Брагіна подала до НАЗК паперову декларацію за 2019 рік, заявивши, що через «релігійні переконання» не може отримати електронний цифровий підпис. Тоді НАЗК відмовилося прийняти таку декларацію. Суддя навіть подавала позов до НАЗК в Окружний адміністративний суд міста Києва та вимагала прийняти декларації в паперовому вигляді. ОАСК тоді задовольнив позов, втім НАЗК оскаржило рішення в апеляційному суді. Суд апеляційної інстанції постановив, що наявність релігійних переконань не може бути підставою для неподання декларації в електронному вигляді.

У жовтні 2022 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила Брагіній про підозру в умисному недекларуванні майна.