У РФ обвинувачення вимагає засудити кримського імама на 17 років нібито за “тероризм”

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону (РФ) обвинувачення вимагає призначити покарання у вигляді 17 років позбавлення волі у колонії суворого режиму кримському політв’язню,42-річному імаму Раїфу Февзієву. Його обвинувачують у нібито участі в ісламській політичній партії “Хізб ут-Тахрір”. 

Про це повідомляє  “Кримська солідарність”.

“Прокурор” у справі на дебатах заявив, що вважає провину підсудного Раїфа Февзієва доведеною. Він попросив суд призначити покарання у вигляді позбавлення волі в колонії строго режиму терміном на 17 років. Із них перші ти роки він повинен відбути ув’язнення, а після відбуття основного терміну – бути обмеженим у свободі пересування ще на два роки.

Обмеження забороняють звільненому залишати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування без згоди ФСВП, що здійснює нагляд. Крім того, він має двічі на місяць реєструватися у цьому формуванні.

Як пояснив адвокат політв’язня Едем Семедляєв, у цій кримінальній справі були два приховані свідки сторони обвинувачення.

“Свідки, які побоялися показати свої справжні анкетні дані, показати своє обличчя і виступити зі своїм голосом, тобто голос був навіть спотворений. Свідки та їхні свідчення говорять про те, що вони, швидше за все, навіть не знають Февзієва Раїфа, говорять шаблонами”, – прокоментував захисник.

Наступне слухання призначено на 11 січня 2023 року. У цей день продовжиться стадія дебатів. Планується, що із заключними репліками виступить сам підсудний.

Нагадаємо, у серпні 2021 року “ФСБ” провела масові обшуки в будинках мусульман, кримських татар: у селі Строганівка Сімферопольського району в будинку місцевого імама Раїфа Февзієва, в селі Тернівка Балаклавського району в Джаббара Бекірова, в селі Холмівка Бахчисарайського району в Завура Абдуллаєва, в селі Поворотне Нахімовського району в Рустема Мурасова та Рустема Таїрова.

Раїфу Февзієву та Джаббару Бекірову Росія інкримінує порушення ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”), решті політв’язнів – ч. 2. ст. 205.5 КК Росії (“участь у діяльності терористичної організації”). Після проведення обшуків усіх затримали. 17 і 18 серпня незаконні “судді” обрали всім затриманим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.