В Севастополі російські силовики затримали місцевого жителя за підозрою у нібито участі в батальйоні Челебіджіхана

Російські силовики затримали у тимчасово окупованому Севастополі місцевого жителя. Його підозрюють в участі у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджіхана.

Як повідомляє прес-служба ФСБ, “кримчанин у 2016 році добровільно вступив у батальйон ім. Номана Челебіджіхана, який функціонує на території України. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі”.

Дані чоловіка не вказуються.

За даними Кримської правозахисної групи, у 2022 році за звинуваченням в участі у батальйоні імені Н. Челебіджіхана у Криму позбавлені волі щонайменше 15 осіб, включаючи громадян України, викрадених російськими військовими на півдні України після 24 лютого 2022 року.

Загалом майже 40 громадян України є фігурантами кримінальних справ про нібито участь в батальйоні ім.Номана Челебіджихана, які фальсифікують російські силовики. З них більше 30 осіб вже отримали реальні строки позбавлення волі.

1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав «терористичним» і заборонив на території РФ «кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана». 21 липня 2022 року ФСБ Росії додала «кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Н. Челебіджіхана» до списку терористичних організацій.