Верховний суд Італії визнав, що емоджі можна розцінити як наклеп

Касаційний суд Італії постановив, що емоджі, які використовуються під час електронного листування, можуть бути підставою для позову про наклеп.

Про це йдеться у рішенні суду.

Таке рішення Касаційний суд Італії ухвалив за скаргою жителя північного міста Луїно. Обговорення ним проблем дорожнього руху у Facebook завершилася тим, що інший користувач висміяв його поганий зір, супроводжуючи коментар серією емоджі з обличчям, що сміється.

Суд першої інстанції міста Варезе визнав автора образливого допису винним у наклепі, оштрафував його на 800 євро і зобов’язав виплатити 2000 євро компенсації позивачу – місцевому бізнесменові.

Згодом вирок був скасований апеляційним судом у Мілані, який постановив, що суперечка справді містила образливу лексику, але злочином не є. Адвокати відповідача стверджували, що “дефект зору не применшує цінності людини”, а поведінка їхнього клієнта просто “показала його в поганому світлі”.

Тепер Касаційний суд ухвалив, що емоджі в дописі все ж мають наклепницький зміст, оскільки в цьому випадку йшлось про завдання шкоди репутації в очах інших. Справу відправили до суду нижчої інстанції, де мають наново оцінити вартість заподіяної шкоди.