Викраденого з Нової Каховки активіста Сергія Цигіпу в Криму звинувачують у шпигунстві

Журналіста, письменника та активіста, керівника ГО «Каховський плацдарм» Сергія Цигіпу з Нової Каховки Херсонської області, якого в березні 2022 року російські окупанти викрали та наразі утримують в СІЗО Сімферополя, звинуватили у шпигунстві.

Про це пише Кримська правозахисна група.

Як відомо, Сергій Цигіпа — громадський активіст із міста Нова Каховка Херсонської області, керівник громадської організації «Каховський плацдарм», громадянський журналіст. 12 березня прямував до Таврійська, щоб передати тещі ліки, відтоді зв’язок з ним припинився.

Викрадений 13 березня журналіст Олег Батурін після звільнення розповів, що під час утримання у будівлі Херсонської обласної державної адміністрації чув прізвище Сергія Цигіпи й звук його голосу в одному із сусідніх приміщень для допитів. За інформацією Центру прав людини «Зміна», станом на початок вересня Сергія Цигіпу тримають у Криму.

Тільки у жовтні стало відомо, що Сергій Цигіпа утримується у СІЗО №1 Симферополя.

На початку грудня стало відомо, що журналіста, письменника та активіста, керівника ГО «Каховський плацдарм» Сергія Цигіпу із Нової Каховки Херсонської області перевели до нового СІЗО у Сімферополі.

При цьому адвокату Сергія Цигіпи у відповідь на інформаційний запит у ФСБ відповіли, що він «перебуває в умовах, які виключають загрозу життю та здоров’ю». У листі йдеться, що ФСБ «перевіряє відомості про дії, спрямовані на завдання шкоди безпеці РФ під час проведення СВО».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter