З 2015 року Росія незаконно мобілізувала в окупованому нею Криму понад 39 тисяч жителів

З 2015 року Росія незаконно призвала до лав російської армії близько 39 тисяч жителів тимчасово окупованого Криму. 

Про це повідомила постійна представниця президента України в Криму Таміла Ташева.

“Жителі окупованого Криму всіма силами уникають незаконного призову та мобілізації: їдуть із півострова чи ховаються”, – сказала вона.

До незаконних “судів” надійшла 421 кримінальна справа за ст. 328 КК РФ щодо осіб, які ухиляються від призову на військову службу. З них 112, тобто понад чверть, після 24 лютого 2022 року.

Також, за словами Ташевої, у Криму  239 справ ідкрито за нібито дискредитацію збройних сил РФ, винесено два вироки.

Раніше в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили, що російська влада обмежила виїзд із країни військовозобов’язаним, зокрема придатним до служби. Причина – підготовка нової хвилі мобілізації.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.