За 2022 рік у Криму незаконно винесли вироки щонайменше шістьом “Свідкам Єгови”

На кінець 2022 року за обвинуваченням у причетності до релігійної організації “Свідки Єгови” Росія позбавила волі щонайменше 10 осіб.

Про це йдеться в дослідженні Кримської правозахисної групи.

Правозахисники вказують, що впродовж 2022 року незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму ухвалили загалом щонайменше шість вироків стосовно таких громадян:

– Артем Шаблій, два роки умовного ув’язнення з випробувальним терміном три роки;

– Євген Жуков, шість років ув’язнення в колонії;

– Володимир Маладика, шість років ув’язнення в колонії;

– Володимир Сакада, шість років ув’язнення в колонії;

– Олександр Литвинюк, шість років колонії загального режиму;

– Олександр Дубовенко, шість років колонії загального режиму.

Крім цього, протягом 2022 року окупаційні силовики продовжили обшуки в будинках прихильників “Свідків Єгови”, внаслідок яких відбулися нові затримання.

Так, до прикладу, відомо, що 24 серпня після обшуків арештували 53-річного Віктора Кудінова і 51-річного Сергія Жигалова.

28 вересня сталися обшуки у восьми будинках у селищах Нижньогірське, Красногвардійське та в селі Петрівка. Після цього 50-річного Сергія Парфеновича та 49-річного Олександра Винниченка затримали. Винниченка відпустили, а Парфеновича після місяця перебування в СІЗО перевели під домашній арешт.

12 грудня в Сімферополі та районі відбулося близько 20 обшуків у “свідків Єгови”, після чого 53-річного Дмитра Наухацького відправили під домашній арешт. Усього в межах цих слідчих дій проходить близько 40 осіб.

За інформацією організації “Свідки Єгови”, у Криму щонайменше 19 її прихильників переслідують у кримінальних справах за віру. Крім того, за інформацією організації, 2022 року в Криму пройшли 28 обшуків у будинках “свідків Єгови”.