ФСБ в Криму провела обшук в будинку голови судакського регіонального Меджлісу

Ввечеры 5 лютого росыйськы силовики увырвались з обшуком до будинку кримськотатарського активіста, голови Судакського регіонального меджлісу Ільвера Аметова.

Про це повідомила кримськотатарська активістка Ельмаз Акімова у Facebook.

«Обшук почався близько 19:00 і тривав дві години… Обшук закінчено. Проводили його співробітники ФСБ, ОМОНу, Слідчого комітету, поліції міста Феодосії та Судака. Також була присутня швидка допомога, РЕМ, МНС, ДАІ, автомобіль без розпізнавальних знаків. Усього на обшуку було задіяно близько 40 (!) співробітників. Постанову на обшук господареві будинку не було пред’явлено», – написала Акімова.

Вона зазначила, що приводом для обшуку, як стверджує поліція Феодосії, став телефонний дзвінок, що нібито надійшов до відділу поліції з київського номера 044.

«Той, хто дзвонив нібито повідомив поліції, що в будинку Ільвера Аметова стався злочин – «його син, який прописаний за цією адресою зарізав свою дружину». Приїхавши, звичайно, вони не виявили нічого подібного. Провели обшук, а також бесіду з дружиною сина, оглянули всі помешкання в будинку, зафіксували все на фото. Після того, як переконалися, що все гаразд, усі співробітники залишили домоволодіння Ільвер аг’а», – додала Акімова.

Вона нагадала, що за останні 10 днів це вже другий обшук у будинку Ільвера Аметова.

Обшук у Аметова прокоментував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«В окупованому Криму незаконні вторгнення російських карателів до будинків кримських татар та здійснення обшуків на підставі нібито анонімних дзвінків поширене явище. Насправді, «дзвінки» вигадуються ФСБ-шниками», – написав Чубаров у Facebook.

Нагадаємо:

  • 27 вересня в окупованому Криму російські силовики провели обшук в будинку і приміщенні кафе, яке належить голові Судакського регіонального меджлісу, ветерана кримськотатарського руху Ільвера Аметова. Після обшуку поліцейські відвезли з собою експонати домашнього музею: старовинну зброю, предмети культури, побуту та історії кримських татар, які Алієв колекціонує понад 20 років. Як обгрунтування для проведення «оперативно-розшукового заходу» російські поліцейські пред’явили розпорядження «міністра внутрішніх справ по Республіці Крим», з якого випливає, що в діях Аметова нібито вбачаються «ознаки діяння, передбаченого ст.ст. 238 ч.1 (виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки) 282.2 ч.1 (організація діяльності екстремістської організації), 280 ч.1 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності) КК РФ».
  • 5 серпня 2021 року «Судацький міський суд» визнав винним активіста національного руху кримських татар Ільвера Аметова і призначив йому покарання у вигляді восьми місяців обмеження волі.
  • 16 грудня 2021 року «Верховний суд Криму» розглянувши апеляційну скаргу у кримінальній справі Ільвера Аметова, якого звинуватили у незаконному зберіганні зброї, повернув справу до «суду» першої інстанції.