Голові російського Промсвязьбанку, який контролює всі фінустанови на окупованих територіях України, повідомили про підозру

Служба безпеки України повідомила про підозру голові російського Промсвязьбанку Петру Фрадкову, який контролює 100% фінустанов на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомляє СБУ

Як зазначають у СБУ, Фрадков входить до найближчого оточення Кремля та є одним з головних організаторів запровадження так званої “рубльової зони” у тимчасово захоплених районах Півдня і Сходу України.

Саме він виконує вказівку вищого військово-політичного керівництва РФ щодо відкриття “філій” Промсвязьбанку на базі захоплених відділень українських фінансових установ.

Також російський посадовець координує представників місцевих окупаційних адміністрацій, відповідальних за блокування обігу гривні. Для цього окупанти заборонили на захоплених територіях проводити електронні операції й готівкові розрахунки у гривні, а також унеможливили інкасацію української валюти.

Отримані таким чином “рубльові” надходження росіяни спрямовують на фінансування потреб воєнно-промислового комплексу та окупаційних угруповань РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Фрадкову про підозру за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (вчинення за попередньою змовою групою осіб умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків).

Санкція статті передбачає покарання до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомлялося, з 1 січня 2023 року окупанти заборонили розрахунки у гривні на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей. Усі гривневі готівкові окупанти обіцяють приймати у відділеннях російських банків, які працюють на тимчасово зайнятих територіях, курс при цьому банки встановлюють самі.