Голові Слідкому РФ Бастрикіну повідомлено про підозру в злочинах проти української державності

Служба безпеки України повідомила підозру в злочинах проти української державності голові Слідчого комітету РФ Олександру Бастрикіну.

Підозра розміщена на сайті Офісу генерального прокурора України.

Бастрикіну інкримінують посяганання на територіальну цілісність України (ч.2 ст.110 ККУ) і заперечення і виправдування збройної агресії РФ, визнання правомірної окупації частини української території (ч.3 ст.436-2 ККУ).

За матеріалами слідства, 25 березня 2014 року, після початку окупації Криму Росією, Бастрикін створив на окупованому півострові територіальні підрозділи Слідчого комітету, залучивши більше 150 слідчих із різних регіонів Росії. Результатом стало кримінальне переслідування громадян України, які мешкали в Криму.

Аналогічну діяльність Бастрикін продовжив і після повномасштабного вторгнення РФ.

15 березня 2022 року укладено договір про співробітництво між СК РФ і підрозділами прокуратур «ДНР» і «ЛНР». У документі йдеться про першочерговість дій із документації злочинів, нібито скоєних українськими військовими і націоналістами щодо мирного населення Донбасу.

30 вересня 2022 року на підставі результатів псевдореферндумів президент РФ Владімір Путін підписав із керівниками окупаційних адміністрацій договори про включення Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей до складу РФ.

10 жовтня 2022-го Бастрикін підписав указ про створення слідчих управлінь СК РФ на цих територіях.

За таких обставин протягом 2014-2022 років росіянами порушено більше 2000 кримінальних проваджень стовоно громадян України – представників військового та політичного керівництва, працівників силових структур, полонених військовослужбовців і цивільних мешканців, які не погоджувалися з окупацією.

Також Бастрикін в інтерв’ю інформагенству «ТАСС» у березні минулого року розповідав, що Слідком РФ збирає докази воєнних злочинів українців на Донбасі, що росіяни і українці колись були одним народом, що в Україні працюють таємні біологічні лабораторії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter