Касаційний суд Італії визнав, що дітей не можна примушувати бачитись із бабусями й дідусями, якщо вони цього не хочуть

Касаційний суд Італії, що є найвищою судовою ланкою в країні, визнав, що дітей не можна змушувати зустрічатись з бабусями та дідусями проти їх волі. Суд ухвалив, що право бабусь і дідусів на спілкування з неповнолітніми онуками не може переважати над інтересами самих дітей.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на La Repubblica.

Суд розглядав справу сім’ї, де триває конфлікт, з одного боку, між батьками двох дітей та, з іншого, – їхніми бабусею, дідусем і дядьком з боку батька. Останні звернулися до суду, щоб побачитися з онуками, які стверджували, що цьому перешкоджали батьки дітей.

Справу ускладнювало й те, що в бабусі нібито було діагностоване психічне захворювання (яке саме, у вироку не уточнюється) й вона потребувала відповідної консультації.

Суд Мілана першої інстанції став на бік бабусі, дідуся й дядька, зобов’язавши батьків організувати зустріч у присутності соціального працівника. Апеляційний суд принципово вирок не змінив, але вказав батькам на шкоду через позбавлення дітей спілкування з іншими членами сім’ї та порадив їм пройти сімейну терапію.

Але Касаційний суд Італії повністю змінив вирок. У його рішенні йдеться, що недостатньо “відсутності реальної упередженості у проведенні часу з бабусею, дідусем і дядьком”, аби нав’язати відвідування.

Насамперед потрібно оцінити, чи здатні старші родичі “брати активну участь у житті онуків у плідний спосіб, будуючи стосунки та емоційні зв’язки і таким чином, щоб сприяти здоровому і збалансованому розвитку їхньої особистості”.

Також суд наголосив, що організація зустрічі онуків із бабусею й дідусем в умовах сімейної ворожнечі навряд чи сприятиме їхньому добробуту. Тож нав’язувати “небажані відносини” не можна – особливо якщо діти “можуть робити власні судження” або досягли 12-річного віку.

Тепер суд Мілана повинен переглянути справу й винести новий вирок.

В Італії з 2006 року діє сімейне законодавство, яке дає дитині право підтримувати стосунки з бабусями й дідусями навіть у разі розлучення батьків. Також бабусі й дідусі мають право через суд визначити, чи може рішення батьків відмовити їм у доступі до онуків таким, що шкодить благополуччю дитини.