Міжнародний центр з розслідування злочинів РФ проти України в Гаазі почне працювати вже в липні

В липні цього року в Гаазі розпочне свою роботу Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії РФ проти України . Основною його метою буде збереження доказів та їхній збір для майбутніх судів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми розпочали процес. Трибунал – це другий крок, а перший – мати можливість зібрати докази злочину агресії та щоб прокурори їх структурували. Тому ми висунули ідею створення Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії проти України. Повністю він запрацює з липня цього року“, – поінформував єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час пресконференції в Брюсселі.

Він зазначив, що Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії проти України приєднається до спільної слідчої групи, створеної за участю 6 країн-членів ЄС, України та за підтримки Міжнародного кримінального суду. Його мета – збереження та зберігання доказів для майбутніх судових процесів.

Єврокомісар зазначив, що процес збирання доказів дуже важливий для подальшої передачі доказів до суду.

“Ми шукаємо найкращі шляхи для організації трибуналу на підставі зібраних доказів“, – пояснив він.

Наступним кроком буде пошук юрисдикції Спецтрибуналу, про який просить Україна, або іншого трибуналу.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter