На Херсонщині СБУ затримала організаторів псевдореферендуму, які погрожували тортурами за відмову голосувати

Служба безпеки України затримала на Херсонщині чотирьох організаторів псевдореферендуму, які погрожували цивільним застосуванням тортур за відмову голосувати.

Про це повідомляє СБУ.

Затримані – місцеві жителі, які на початку повномасштабного вторгнення добровільно пішли на співпрацю з росіянами та влаштувалися до місцевих окупаційних адміністрацій. Там їх внесли до складу створених загарбниками “дільничних виборчих комісій”, де їхнім завданням було фабрикувати результати фейкового референдуму.

Для цього підозрювані в супроводі озброєних російських військових обходили помешкання місцевих жителів та вимагали надати персональні дані. Потім людей змушували прийти на так звані виборчі дільниці та проголосувати на користь Росії. У разі відмови застосовували психологічний тиск і погрожували насильством, а також ув’язненням до російських катівень.

Після звільнення частини регіону вони намагалися “загубитися” серед жителів громад і в такий спосіб спробувати уникнути правосуддя. Однак правоохоронці знайшли та затримали їх.

Наразі чотирьом затриманим повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України повідомила про підозру у вчиненні кримінального злочину Оксані Іванко, гауляйтерці звільненого на початку листопада 2022 року села Станіслав на правобережній частині Херсонської області. За організацію так званого референдуму з «приєднання» Херсонщини до складу Росії їй загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.