На Запоріжжі почали розглядати незаконні “справи” окупаційні «суди»

На тимчасово зайнятій частині Запорізької області почали працювати окупаційні «суди». Найперші «рішення» винесені у справах ідеологічних: двох жителів Василівського району оштрафували за «критику спеціальної військової операції» в магазині, а мешканці Мелітополя загрожує довічне ув’язнення за те, що донатила на ЗСУ.

Про початок роботи фейкової судової системи повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відкриті джерела.

«Двоє жителів Василівського району в людному місці при скупченні людей відверто критикували проведення СВО. Правоохоронці оперативно зреагували на отриману інформацію і встановили «порушників». 28-річний чоловік і 18-річна дівчина в стані алкогольного сп’яніння в присутності  великої кількості людей  вигукували антиросійські лозунги і критикували проведення СВО», – повідомляє обставини «порушення» окупаційний телеграм-канал.

«Василівський районний суд» вбачив в їхніх діях склад адміністративного порушення по ст.20.3.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення «Публічні дії, направлені на дискредитацію Збройних Сил РФ». Мешканці Василівки мусять сплатити штраф по 30 тисяч рублів кожен.

А мешканці Мелітополя, яку «управління Слідчого комітету РФ по Запорізькій області» обвинувачує в «фінансуванні тероризму», загрожує довічне ув’язнення.

Нібито жінка за через онлайн-банкінг переказала 100 тисяч гривень на полк «Азов» та ЗСУ. Окупанти вбачають в цьому ознаки злочину, передбаченого ч.1.1 ст.205.1 УК РФ (фінансування тероризму). Санкція статті передбачає позбавлення волі від 8 до 15 років або довічне ув’язнення.

У відкритих джерелах є інформація, що «указами» окупаційної «военно-гражданской администрации» були створені «Запорізький обласний, Мелітопольський, Бердянський, Василівський і Пологівський районні та Енергодарський міський суди».

Проте на момент підготовки матеріалу в російському Єдиному реєстрі юридичних осіб даних про реєстрацію «Мелітопольського районного суду» чи «Василівського районного суду» не виявлено.

В окупованій Запорізькій області зареєстровано тільки «Запорізький обласний суд», керівником якого вказаний громадянин РФ Батршин Роман Юсефович, який до цього був керівником Смоленського обласного суду.

Як росіяни організовували фейкову систему «правосуддя» на тимчасово окупованих територіях, читайте у матеріалі ЦЖР: «Росіяни готуються запустити фейкову систему «правосуддя» на Запоріжчині та Херсонщині».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.