Політв’язень Джеміль Гафаров, якому відмовили у медичному обстеженні, помер у російському СІЗО

В СІЗО міста Новочеркаськ помер 60-річний політв’язень  Джеміль Гафаров, якого було засуджено до 13 років позбавлення волі у “справі Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Тиждень тому адвокат Еміль Курбедінов говорив, що побоюється за здоров’я та життя літнього кримського татарина.

«Він каже, що йому дуже погано, двічі на день бувають напади; вчора в нього взяли кров на аналізи, ледь-ледь, хоча він кілька разів їм нагадував, і вже другий день кров не відносять до МОТБ (будівля розташована поряд). Каже, що намагаються дати якісь ліки, але щоб їх пити – потрібна консультація лікаря щодо нирок, у нього ниркова недостатність, а те, що дають від серця, – може вплинути на нирки. Він навіть не встає, коли розмовляє», – передав слова в’язня адвокат Курбедінов.

«Виживу я на етапі чи ні – незрозуміло. Як мене будуть місяцями етапувати? Їхати буде дуже тяжко», – говорив Гафаров.

За словами дружини ув’язненого Разіє Гафарової, 2017 року, до порушення кримінальної справи, він переніс інфаркт міокарда. Того ж року йому діагностували хронічну ниркову недостатність із порушенням фільтрації нирок. Політв’язень потребує регулярного діалізу нирок, який в умовах СІЗО проводити неможливо.

Російська Федеральна служба виконання покарань публічно не коментує інформацію адвокатів і рідних Гафарова.

Як відомо, Джеміль Гафаров мав третю групу інвалідності ще до свого арешту у 2019 році – у нього хронічна ниркова недостатність четвертого ступеня та пов’язані із цим хвороби серця. За твердженням його адвоката Ріфата Яхіна, перебування у слідчому ізоляторі загрожує його здоров’ю. Наразі медики поставили йому другу групу інвалідності.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок у кримінальній справі щодо кримських політв’язнів Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Ерфана Османова, Аліма Карімова та Сейрана Муртази. Їх засуджено до 13 років позбавлення волі. Вони є фігурантами так званої “справи Хізб ут-Тахрір” та визнанні винними у нібито “участі у терористичній організації” та “підготовці до захоплення влади”.