Політв’язень Ширінг, якого в Криму засудили за “шпигунство”, помер у російській колонії через ненадання медичної допомоги

В колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії помер 61-річний українець Костянтин Ширінг, якого засудили на 12 років за нібито «шпигунство».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Як повідомляють правозахисники, Костянтин Ширінг потребував операції на серці, звертався за медичною допомогою, проте операцію йому так і не провели.

Офіційного підтвердження факту смерті Ширінга від ВК №5 поки немає, формально ще буде проводитись слідство.

“Костянтин потребував медичної допомоги через серцеві хвороби, але не отримав її. Ненадання медичної допомоги нашим громадянам в російських вʼязницях – не поодинокі випадки, а системна практика. Відповідальність за його смерть лежить на адміністрації колонії. Саме тому треба шукати та задіяти всі механізмі для звільнення українських громадян, яких утримує Росія, бо умови в колоніях РФ – це реальна загроза життю”, – наголосила голова КПГ Ольга Скрипник.

Нагадаємо:

  • 15 квітня 2020 року ФСБ РФ заявила про затримання в Криму учасників «української розвідувально-диверсійної групи», до якої буцімто належала «російська військовослужбовиця, підозрювана у видачі державної таємниці» Тетяна Кузьменко й громадянин України, підозрюваний у «здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби» Костянтин Ширінг. Було порушено кримінальні справи «про державну зраду й шпигунство».
  • За версією ФСБ, Кузьменко, яка служила в частині прапорщиком, нібито надавала Костянтину Ширінгу відомості про чисельність особового складу полку, ракетне та інше озброєння, про місця його дислокації тощо. Він, у свою чергу, за даними «слідства», цю інформацію буцімто передавав до Міноборони України.
  • Ширінг страждав на серцево-судинні захворювання. Він кілька разів звертався з заявою про медичну допомогу до адміністрації СІЗО. Після цього адміністрація СІЗО кілька разів переводила его з камери до камери, й умови тримання в кожній булі гірші, ніж у попередній.
  • 14 жовтня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив Костянтина Ширінга до 12 років ув’язнення з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. У дебатах прокурор прохав 14 років позбавлення волі, а захист – виправдати Костянтина Ширінга. Сам Ширінг теж просив його виправдати, повідомивши, що його «обмовили й перекинули на нього всю провину».
  • 25 січня 2022 року Третій апеляційний суд у Сочі залишив чинним вирок Костянтину Ширінгу.
  • 1 червня 2022 року стало відомо, що Костянтин Ширінг прибув до колонії в Оренбурзькій області Росії, його «етап» тривав понад 2 місяці. Ширінг писав, що складні умови позначилися на стані здоров’я, “до якого всім байдуже. У мене відібрали абсолютно всі ліки й тонометр”.