Прокуратура АРК повідомила про підозру капітану російського судна, на якому вивозили награбоване українське зерно з Криму

Капітану російського судна «Надежда», який тричі за 2022 рік заходив до закритого торговельного порту «Севастополь», оголошено про підозру через перевезення вкраденого українського зерна.

Про це повідомила прокуратура АРК та міста Севастополя.

«Прокуратура автономії продовжує системну роботу зі встановлення усіх причетних до організації незаконної схеми перевезення росіянами награбованого українського зерна через Крим до третіх країн. Цього разу про підозру повідомлено ще одному капітану російського судна «Надежда», який причетний до перевезення викраденого українського зерна», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що підозрюваний у 2022 році здійснив 3 заходження до закритого морського торговельного порту «Севастополь», де судна завантажувалось награбованим збіжжям.

«Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав «AIS» (Автоматична ідентифікаційна система) та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого півострова», – зауважили у прокуратурі.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї), йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

З початку повномасштабного вторгнення Росія почала масштабне вивезення на свою територію українського металу, сільськогосподарської і будівельної техніки. На окупованій частині Запорізької та Херсонської областей з’явилися перевірені чиновницькі кадри з РФ, які удосконалили схему «зернового експресу»Читайте докладніше у матеріалі ЦЖР Окупаційний оператор. Хто вивозить вкрадене українське зерно із Запорізької області.

Центр журналістських розслідувань вивчив увесь ланцюжок так званого «зернового експресу»: від поля — до портів окупованого Криму і Росії та країн, куди його експортували, і встановив учасників цієї злочинної схеми. Детальніше дивіться у сюжеті: «Результат розслідування схеми «зернового експресу».

Згідно з дослідженням NASA Harvest, Росія вкрала українського зерна на окупованих територіях щонайменше на 1 млрд доларів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.