Прокуратура АРК повідомила про підозру ще трьом капітанам російських суден, на яких вивозили награбоване українське зерно з Криму

Прокуратура Автономної республіки Крим повідомила про підозру трьом громадянам РФ, капітанам російьских суден «Сормовский-48», «Вера» та «Федор». Протягом 2022 року вони неодноразово здійнили вивіз з території тимчасово окупованого Криму вкраденого українського зерна.

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АРК.

За матеріалами справи, у 2022 році підозрбвані капітани суден заходили до закритого морського торговельного порту «Севастополь», де завантажували свої судна пограбованим українським зерном.

“Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітани періодично вимикали «AIS» (Автоматична ідентифікаційна система) та вносили до неї фіктивні відомості щодо курсу суден, які прямували нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого півострова.

Дії підозрюваних кваліфіковано за фактом порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Капітанам загрожує до п’яти років позбавлення волі.

В рамках цього кейсу прокуратура автономії вже повідомила про підозри окупаційному міністру «сільського господарства Республіки Крим», директору компанії-власниці кораблів РФ та 6 капітанам російських суден (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Усі вони були причетні до перевезення награбованого зерна через окупований Крим.

З початку повномасштабного вторгнення Росія почала масштабне вивезення на свою територію українського металу, сільськогосподарської і будівельної техніки. На окупованій частині Запорізької та Херсонської областей з’явилися перевірені чиновницькі кадри з РФ, які удосконалили схему «зернового експресу»Читайте докладніше у матеріалі ЦЖР Окупаційний оператор. Хто вивозить вкрадене українське зерно із Запорізької області.

Центр журналістських розслідувань вивчив увесь ланцюжок так званого «зернового експресу»: від поля — до портів окупованого Криму і Росії та країн, куди його експортували, і встановив учасників цієї злочинної схеми. Детальніше дивіться у сюжеті: «Результат розслідування схеми «зернового експресу».

Згідно з дослідженням NASA Harvest, Росія вкрала українського зерна на окупованих територіях щонайменше на 1 млрд доларів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.