РФ утримує близько 650 громадян України у таємній в’язниці в Брянський області — правозахисники

Близько 650 громадян України: військовополонених і цивільних заручників утримують у СІЗО №2 міста Новозибков Брянської області за 65 км від кордону з Україною. До полонених застосовують тортури.

Про це йдеться в матеріалі Медійної ініціативи за прав людини (МІПЛ), яка поговорила з колишніми полоненими, звільненими через обмін.

Більшість затриманих українців росіяни привезли до СІЗО №2 протягом лютого-березня 2022 року з окупованої Київської області.

Де б їх не затримували, спочатку привозили до Гостомеля. Тут, у промислових холодильниках поблизу аеродрому, росіяни влаштували пункт збору в’язнів на сто осіб. Когось залишали тут одну ніч, когось – тижнями.

Найбільше росіяни знущаються з чоловіків, що мають патріотичні тату, та з колишніх учасників АТО. Частіше б’ють і тих, кого підозрюють у співпраці з українськими військовими.

Росіяни масово б’ють полонених і через новини з фронту.

“Якось забігли, почали нас бити, кричать: “Хохли, потвори, ми вам – жест доброї волі, від Києва відходимо, а ваші бандери-фашисти нам у спини стріляють з балконів, кущів, каналізаційних люків”, – пригадав Олександр.

Ще одна велика частина життя полонених у СІЗО №2 – допити. Перші тижні допитують усіх, хто сюди потрапляє. Далі працюють лише з тими, хто їх зацікавив.

Запитання на допитах постійно повторюються, пригадав Левицький. На його думку, в такий спосіб росіяни намагаються “зловити ув’язнених на брехні”.

За словами свідків, під час допитів з полонених не знущалися, а інколи навіть давали чай. В’язнів СІЗО №2 також постійно відмовляють від обмінів. Кажуть, що їм більше немає куди їхати, адже їхні домівки тепер теж під контролем Росії.