Росія незаконно вивезла з України понад 150 тисяч дітей

Близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей можуть перебувати на території Росії. Їх було незаконно вивезено з тимчасово окупованих територій. 

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в коментарі Укрінформу.

«Офіційно верифікованих дітей на території Російської Федерації … залишається 16 тисяч 207. Йдеться про дітей, про яких я, як омбудсмен, знаю, з якого українського міста ці діти і де приблизно вони перебувають на території Російської Федерації. Насправді ця кількість дітей є набагато більшою. Ми припускаємо, що ця кількість сягає приблизно 150 тисяч дітей. Росія каже про цифру 733 тисячі українських дітей, яких вони тримають на своїй території. Втім, на наш погляд, ця цифра перебільшена», – сказав Лубінець.

За його словами, найбільше дітей вивозили в Росію з тих регіонів, які були тимчасово окупованими, а це Луганська, Донецька, Херсонська, Запорізька та Крим. Там фіксували й інші порушення.

«Коли звільнили Херсон, я там був на третій день. Тоді ми встановили хлопчиків, які були в російській катівні. Один із них Віталій, 14 років. Його в Херсоні катували 10 днів. Його побили сильно, першу їжу хлопець отримав лише на 6-й день полону. Хлопця спіймали з дядьком біля зруйнованої російської техніки і звинуватили їх у тому, що вони цю техніку фотографували. А в них навіть не було телефонів при собі. Та росіян це не зупинило. Їх побили, зв’язали і катували», – розповів омбудсмен.

За його словами, нині Україна прагне юридично визнати факти вивезення українських дітей під час війни геноцидом.

«Чому ми кажемо про геноцид? Бо відповідно до міжнародного права, однією з його ознак є примусове переміщення з однієї етногрупи в іншу. Вони беруть українських дітей, які спілкуються українською мовою, переміщають на територію РФ і кажуть, наче ви ніколи не були українцями. Вони забороняють використовувати українську мову, не видають документи, не випускають дітей», – зазначив Лубінець.

Тим часом люди на тимчасово окупованих територіях бояться звертатись до української влади про такі факти.

«Навіть факт звернення до мене може бути трактований як шпигунство на користь України. У них там цинізм просто зашкалює», – підкреслив український омбудсмен.

За його словами, людям на тимчасово окупованих територіях треба знаходити будь-яку можливість виїжджати. Водночас коли є факти зникнення людей треба намагатися у будь-який спосіб повідомити про це українській владі і дати їй посил, що потрібна допомога.

Як повідомлялось, не менше 14 дітей-сиріт з Херсона російські окупанти перевезли до дитячого будинку «Ёлочка» в окупованому Криму, який навіть прокремлівські ЗМІ назвали «дитячим концтабором» через умови, в яких утримують дітей. Юристи зазначають, що таке переміщення дітей порушує Женевську конвенцію щодо захисту цивільного населення під час війни.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.