Суд оголосив вирок киянці, яка видала російській ФСБ ФСБ РФ координати українських військових: 8 років позбавлення волі

Шевенчківський районний суд Києва оголосив вирок мешканці Києва, яка повідомила співробітникам російської Федеральної служби безпеки координати українських військових. Її засуджено до 8 років позбавлення волі.

Вирок оголошено 20 лютого, повідомляє Бюро судової інформації.

За матеріалами справи, обвинувачена переписувалась у месенджері Telegram із працівником ФСБ РФ в червні-серпні 2022 року. 20 червня засуджена повідомила йому, що у Святошинському районі Києва знаходиться Добровольче формування територіальної громади міста Києва і надіслала скриншот із Google maps, на якому відмітила місце і додала надпис: «Тут сидит всу один и сетка армейская закрыта». Після цього переслала також відеозаписи, на якому видно камуфльовану маскувальну сітку.

Згодом киянка відправляла співробітнику ФСБ відеозаписи із локаціями ЗСУ та дописувала: «Прошлась возле школы вдоль забора они есть их достаточно. Но снимала только отель» і додада три відеозаписи, на яких відображено місце розміщення Збройних Сил України у Святошинському районі.

6 липня жінка повідомила представнику ФСБ РФ про знаходження ЗСУ в Голосіївському районні столиці, а 10 серпня – в Шевченківському районі і того дж дня була затримана правоохоронцями біля станції метро «Святошин».

У суді засуджена свою вину повністю визнала. Розповіла, що їй у Viber написав чоловіку, який представився представником ФСБ. Потім вони перейшли у телеграм. Співрозмовник просив надавати йому інформацію про розташування військових та військової техніки, а також скидав їй адреси, по яких за його інформацією знаходилися військовослужбовці ЗСУ, а вона в свою чергу мала виїжджати по цими адресами і робити відео- і фото- зйомку з відміткою координат. Росіянина цікавило, чи є за вказаними адресами іноземна військова техніка та іноземні батальйони, найманці. Його цікавила форма військовослужбовців, шеврони, тощо. У серпні вона мала зробити відеозйомку на вулиці Терещенківській у Києві та відправити координати росіянину, що вона й зробила та у подальшому була затримана співробітниками Служби безпеки України. Жінка заявила, що шкодує про скоєне, щиро розкаюється, усвідомлює свій жахливий вчинок під час війни і готова понести покарання.

Засуджена раніше не судима, вперше притягується до кримінальної відповідальності, заміжня, працювала тренером Міжнародної федерації Таеквон-До в Україні. Її засудили до 8 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.