У Гаазі створять міжнародний реєстр збитків, завданих Росією Україні

Уряд Нідерландів надав принципову згоду на пропозицію України про створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією.

Про це повідомили на сайті Міністерства юстиції України.

Реєстр міститиме інформацію про шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі.

Наголосили, що реєстр має стати першим компонентом всебічного механізму репарацій, який покликаний забезпечити виплату державою-агресоркою Україні повних репарацій за завдану шкоду, відповідно до міжнародного права.

«Ми вітаємо принципове рішення уряду Нідерландів про розташування Реєстру збитків на своїй території. Руйнування та шкода, завдані Росією нашим громадянам, бізнесу та державі, – величезні. Країна-агресорка зобовʼязана за міжнародним правом їх компенсувати. Для цього збитки мають бути ретельно задокументовані, оцінені та підготовлені до подальшого розгляду. Місто Гаага безсумнівно є столицею міжнародного правосуддя, і цілком доречно, що Реєстр збитків як перший компонент репараційного механізму, запропонованого Україною, буде розташований саме там. Ми дякуємо Нідерландам за принципову позицію та лідерство на треку відповідальності Росії за агресію проти України і закликаємо всіх наших партнерів долучатись до роботи зі створення компенсаційного механізму», – заявив міністр Денис Малюська.

Нагадаємо, в липні цього року в Гаазі розпочне свою роботу Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії РФ проти України . Основною його метою буде збереження доказів та їхній збір для майбутніх судів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter