Уряди країн-членів Ради Європи розглянуть варіанти створення трибуналу для керівництва РФ

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич розіслала урядам країн-членів РЄ різні варіанти створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва РФ, а також інформацію про відповідну допомогу Ради Європи. 

Як повідомляє “Європейська правда”, Пейчинович-Бурич розіслала пропозицію урядам країн-членів РЄ в інформаційному документі, який був також опублікований.

Один  із запропонованих варіантів – створення спеціального трибуналу шляхом укладення багатосторонньої угоди між Україною та іншими зацікавленими державами за прецедентами Нюрнберзького міжнародного військового трибуналу, Міжнародного військового трибуналу для Далекого Сходу або Міжнародного кримінального суду.

Іншим варіантом є створення спеціального трибуналу за угодою між Україною та міжнародною організацією, зокрема ООН. Як зазначає Пейчинович-Бурич, створення спеціального трибуналу безпосередньо ООН на основі резолюції Ради Безпеки ООН є юридично можливим, але не видається перспективним через ймовірне застосування Росією права вето.

Резолюція, ухвалена Генасамблеєю ООН, не зможе створити міжнародні зобов’язання, обов’язкові для виконання будь-якою державою. Водночас ця резолюція могла б дозволити генеральному секретарю ООН укласти угоду між Україною та ООН про створення міжнародного трибуналу для судового переслідування злочину агресії проти України. Крім того, такий двосторонній договір легше укласти, і він набрав би чинності швидше, ніж багатосторонній.

Ще одним варіантом може бути гібридний трибунал, заснований на українському праві та схвалений або підтриманий Генасамблеєю ООН. Такий трибунал, ймовірно, буде пов’язаний із правовою системою України та відносно сильними міжнародними компонентами.

Примітно, що будь-яка діяльність, пов’язана зі спеціальним трибуналом, повинна координуватися з відповідними наявними механізмами, зокрема з Міжнародним кримінальним судом.

Насамкінець генеральна секретарка запропонувала можливу допомогу Ради Європи, приміром у доборі та призначенні суддів, розробленні правил доказування і процедури, наданні експертизи щодо ведення справ, а також у відрядженні експертів. Організація також готова запропонувати свою підтримку “тимчасовій прокуратурі”.

Нагадаємо, напочатку 2023 року Європейський парламент  ухвалив резолюцію на підтримку створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у злочині агресії проти України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter